Veelzijdige venkel als
smaakmaker in de keuken
Venkel recepten
Venkel is een heerlijk frisse, veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt gebruiken én bereiden. Met zijn anijsachtige, ietwat zoete maar toch pittige smaak, kan venkel als smaakmaker worden gebruikt in veel gerechten. Van voorgerecht, hoofdgerecht tot dessert en van hartig tot zoet: venkel is super veelzijdig én gezond.
Alles over venkel
Op venkel.nl staan diverse smaakvolle en gezonde recepten met venkel. Ook lees je er alles over de teelt, bereiding, bewaren, gezondheidskenmerken en geschiedenis van venkel.
“Van voorgerecht en hoofdmaaltijd tot dessert;
venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden”
Smaakvolle lentesoep
4 personen
Ingrediënten
3 venkelknollen
1 sjalot, gesnipperd 2 el olijfolie
1 teentje knoflook, gesnipperd
600 ml kippenbouillon
2 el room
2 el Pernod
Bereidingswijze
Halveer de venkel, houd het groen apart en snijd de knollen in reepjes. Fruit het sjalotje glazig, voeg de knoflook en venkelreepjes toe en roerbak 2 minuten mee. Schenk de helft van de bouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes koken of tot de venkel zacht is.
Pureer de venkel met een staafmixer of in een keukenmachine. Roer de room, Pernod en de rest van de bouillon erdoor en warm nog even door.
Schep de soep in kommen en maal er zwarte peper boven. Garneer met fijngeknipt venkelgroen.
Zoet-zure venkelsalade
4 personen
Ingrediënten
2 venkelknollen
2 sinaasappels
2 tl fijne mosterd
1 el olijfolie
pijnboompitten
peper en zout
Bereidingswijze
Verwijder het groen van de venkelknollen en houd het apart. Snij de onderkant van de knollen af en snijd de knollen in flinterdunne plakjes. Je kunt hiervoor ook een keukenmachine of mandoline gebruiken.
Pel de sinasappels. Pers 1 sinasappel uit en snijd de ander in dunne plakken met een scherp mes. Meng de sinasappelsap met de mosterd en de olie.
Meng de venkel en sinasappel met de dressing en bestooi met wat pijnboompitten, het fijn gesneden venkelgroen en wat peper en zout.
Frisse zomerse smoothie
2 personen
Ingrediënten
1 venkelknol
1 komkommer
1 citroen of limoen
verse munt
1 glas water
ijsklontjes
Bereidingswijze
Snijd de venkel en de komkommer in grove stukken. Doe dit in de blender. Voeg wat takjes munt in zijn geheel toe.
Snijd de citroen of limoen doormidden en pers het sap.
Voeg een glas water toe, ijskoud. Voeg eventueel ook ijsklontjes toe. Deze smoothie is het lekkerst wanneer je hem koud drinkt.